Bosanski prijatelj : časopis saderžavajući potriebite koristne i zabavne stvari

Bosanski prijatelj je najstariji bosanskohercegovački časopis za književnost i kulturu, kog je 1850. godine pokrenuo Ivan Franjo Jukić u Zagrebu, a prvi broj je štampan zahvaljujući Ljudevitu Gaju, pod naslovom Bosanski prijatelj : časopis saderžavajući potriebite, koristne i zabavne stvari. Drugi broj je izašao 1851, treći 1861, a četvrti i zadnji svezak 1870. godine, kog je uredio njegov učenik fra Antun Knežević. Časopis je pretendirao da bude neka vrsta enciklopedije potrebnog i korisnog znanja iz historije Bosne i Hercegovine, geografije, etnografije, kao i književnosti i zabave. Za 20 godina izlaženja su objavljene 4 sveske.

Prvi broj Bosanskog prijatelja Jukić je završio 1850. u Varcar Vakufu (današnjem Mrkonjić Gradu), a tiskao ga je Ljudevit Gaj iste godine u Zagrebu u svojoj štampariji i o svom trošku. Materijal za prvu svesku Jukić je prikupljao godinama ranije, jer je planirao osnivanje književnog društva “Kolo bosansko” koje bi objavljivalo svoj časopis, ali do toga nije došlo. Prvi broj je posvećen biskupu Josipu Strossmayer i imao je 140 strana. U njemu se, između ostalog, autor žali na teškoće oko izdavanja časopisa i poziva na osnivanje književnog društva i prebacuje crkvenim i svjetovnim vlastima što nemaju razumijevanja za ovakve ideje.

Drugi broj je izašao u studenom 1851. i troškove ispisa je snosio sam Jukić. Ovaj broj je imao oko 200 stranica i bio je posvećen seraskeru Omer-paši Latasu. Samo dva mjeseca nakon objavljivanja ovog broja, Latas je Jukića uhapsio u Sarajevu i kasnije prebacio u carigradski zatvor i protjerao iz Bosne.

Treći broj časopisa Jukić je sastavljao u izgnanstvu, uglavnom za vrijeme službe u Đakovu. Objavljen je tek 1861. (Četiri godine nakon njegove smrti), a ispis je omogućila Matica Ilirska. Imao je 215 stranica.

Četvrti broj je sastavio i izdao 1870. godine u Sisku fra Antun Knežević, koji je u Varcar Vakufu bio Jukićev učenik i kasnije blizak prijatelj i sljedbenik.

Digitalizacija: INFOBIRO

bosanski_prijatelj-i

 

Naslov: Bosanski prijatelj : časopis saderžavajući potriebite koristne i zabavne stvari / urednik I.[Ivan] F.[Frano] Jukić Banjalučanin
Ključni naslov: Bosanski prijatelj
Skraćeni ključni: naslov Bosan. prij.
Vrsta/sadržaj: časopis
Jezik: hrvatski
Numeracija: God. 1, sv. 1 (1850)-god. 20, sv. 4 (1870)
Izdavanje i proizvodnja: Zagreb : Lj. Gaj, 1850-1870
Fizički opis: 21 cm
Učestalost: Godišnje
Napomene: Sv.3(1891) izdavač : Matica Ilirska; sv.4(1870): Ivan Vončina ; Sv.4 (1870) mjesto izdavanja: Sisak
Prava: Javno dobro
Pristup: Slobodan pristup
ISSN: 2232-7487
UDK: 070