Linkovi

Europeana – Europeana je rezultat projekta koji je započeo 2007. godine, a u javnom je pristupu od 2008. Izvorno poznat kao “European digital library network – EDLnet”, Europeana predstavlja partnerski projekt više od 100 ustanova s područja baštine, organizacije znanja i informacijske tehnologije širom Evrope. Europeana.eu korisnicima nudi pristup prema više od 6 miliona digitalnih objekata: slika, tekstova, zvučnih i video zapisa. Neki od njih su svjetski poznati spomenici kulture, dok su drugi skrivena bogatstva evropskih muzeja i galerija, arhiva i biblioteka.

Memory of the World – UNESCO je osnovao program “Memory of the World” 1992. godine potaknut rastućom sviješću o kritičnom stanju očuvanosti i pristupa dokumentarnoj baštini u različitim dijelovima svijeta. Memory of the World Register popisuje dokumentarnu baštinu preporučenu od Međunarodnog savjetodavnog odbora te potvrđenu od strane generalnog direktora UNESCO-a u skladu s kriterijima svjetskog značaja i iznimne univerzalne vrijednosti.

Infobiro – Sa više stotina hiljada pohranjenih tekstova i kontinuiranim rastom unosa, INFOBIRO je prvi i jedini bosanski internet resursni centar u kojem tekstove pretražujete po ključnoj riječi. U INFOBIRO Digitalnom arhivu možete naći tekstove sljedećih bosansko-hercegovačkih štampanih medija : Oslobođenje, Dnevni list, Nezavisne novine, Start, Slobodna Bosna, Ljiljan, Novi reporter, Dnevni avaz, Poslovne novine, ZIPS, Banke, Business info, Sarajevske sveske, Naši Dani, Sineast te poslovni i generalni servis agencije Onasa.Tekstovi se nalaze u plain tekst i PDF verziji. Svakodnevno se unosi preko 300 tekstova iz ovih publikacija, kao i retroaktivni unos izdanja iz prošlih godina.

Gazi Husrev-begova biblioteka – Gazi Husrev-begova biblioteka je biblioteka specijalnih zbirki neprocjenjive kulturne i materijalne vrijednosti. Među dragocjene fondove ove biblioteke spada i zbirka serijskih (periodičnih) publikacija sa 1.834 naslova, unutar koje posebnu vrijednost imaju stare periodične publikacije objavljene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1866. do 1945. godine. S obzirom na specifičnost građe, koja se ogleda u tome da je ona višejezična, štampana na više pisama i da tretira prostor daleko širi nego što su to današnje granice Bosne i Hercegovine, u Biblioteku su često stizali zahtjevi za njenim korištenjem od strane istraživača i korisnika unutar Bosne i Hercegovine, ali i izvan njenih granica. Cijeneći potrebe korisnika Biblioteka je prije par godina pristupila digitaliziranju ove građe.

Digi.ba – Udruženje DIGI.BA čine vrhunski eksperti iz oblasti računarske/kompjuterske grafike, informatike, kulture, kulturnog menadžmenta, kulturnog turizma i marketinga, koji iza sebe imaju niz uspješno realizovanih projekata u polju digitalizacije i vizualizacije kulturne građe.